Skip to content

Å være dum er en del av det å være en mamma

Posted in Hverdagsliv, and Tanker og meninger

Noen ganger kan livet være tøft for en 5 åring. Det er mye som skjer inni tankene og følelsene til disse små menneskene. Å være der for dem og forsøke å forstå er vell det eneste vi kan gjøre ♥
DSC_0507
I kveld var en slik kveld. Hva som lå bak det vet jeg ikke, det er ikke alt hun forteller meg. Hadde det skjedd noe i løpet av dagen hennes som gjorde at hun trengte meg mer en andre kvelder? Hadde hun opplevd noe som hun ikke vil snakke om? Eller handler det bare om at hun var trøtt og sliten etter en lang dag? Jeg vet ikke men skulle så gjerne visst til enhver tid hva som foregår inni deg min kjære flotte datter.

Som mamma var jeg i kveld det dummeste og den styggeste som fantes. Dette skyldes at jeg ikke bar henne opp på badet. Jeg var rolig å fin i stemmen min å sa at jeg kunne leie henne i handen opp men at jeg ikke kom til å bære henne. Det var det lille som utløste mange tanker og følelser for min kjære.

Som mamma er jeg opptatt av at et nei er et nei. Har jeg sagt nei og forklart hvorfor går jeg sjelden tilbake på det. Og i denne situasjonen ville jeg akseptert dårlig oppførsel ved å la henne få viljen sin. Jeg skulle så gjerne ønsket at hun kunne forstå at alt jeg gjør er fordi jeg er så inderlig glad i henne!

Uansett er poenget mitt at som mamma må vi tørre å være upopulære. Vi må sette grenser for dem. Vi må desverre si nei til dem. Som mamma må en være en kontainer, det er mange følelser og tanker som skal ut, du må som mamma kunne stå sterkt å ta i mot. Små barn trenger at voksne bestemmer og setter grenser, det er en viktig måte å vise kjærlighet på.

Jeg skal ikke gå inn i detaljer men min lille jente hadde en tøff kveld i dag og det endte opp at vi måtte ha en lang samtale før vi kunne starte å lese boken for kvelden. Etter vi hadde lest boken om Elsa fra Frost spurte Lykke om hva ordet «kontrollere» betyr. Jeg forklarte henne det ved å trekke parallell med kveldens hendelse. Jeg forklarte at Elsa har en kraft som hun må øve seg på å bruke, vite når hun kan bruke den å ikke. Deretter forklarte jeg at Lykke måtte lære seg å kontrollere sinnet sitt. At det ikke alltid var riktig å skrike ut høyt selv om det var det en ville, kanskje en kunne trekke seg vekk å skrike inni seg først? Å dersom vi blir sinte på andre unger i f.eks barnehagen i en lek og ble fristet til å være stygg tilbake forklarte jeg at en kan øve på å gå til en voksen i stedet for å være stygg tilbake. At det er en fin måte å kontrollere seg selv på slik som Elsa også må øve på.

Da boken var ferdig lest hadde vi denne samtalen:
Mamma: «Kan vi gi hverandre en klem?»
Lykke: «Nei det er litt flaut nå.»
Mamma: «Er det flaut fordi du ble så sint og angrer på det?»
Lykke: «Ja men du også ble sint og var enda styggere mot meg enn jeg var mot deg».
Mamma: «Det har du lov og syns vennen min.»
Lykke: «Okai, vi kan godt klemme».
Mamma: «Husk at jeg er veldig glad i deg Lykke».

Beate

Blogglistenhits

 

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.