Skip to content

«Jeg har ikke tid»

Posted in Tanker og meninger

Alle har hørt det, sagt det eller gjort begge deler. Alle mennesker har hørt om begrepet «jeg har ikke tid». Hvorfor sier vi det og hva ligger bak det?
images
Jeg har nevnt tidligere at jeg nylig var på et seminar hvor blant annet en psykolog snakket om begrepet tid. Han sa det klinkende klart: Du har 24 timer i et døgn og du har 7 døgn i en uke. Det er den tiden du og alle andre har utdelt uke for uke. Hvordan du velger å bruke din tid er en helt annen sak. Psykologen mente at begrepet «jeg har ikke tid» var en forklaring på at du enten ikke ville, var usikker eller ikke orket å utføre en bestemt ting.

Hvordan vi prioriterer er svært ulikt siden vi alle er ulike. Det er ikke slikt at en mann kommer til deg å fysisk gir deg 2 timer i uken til å gjøre husarbeid. De 2 timene må du finne ut hvor det passer at du tar dem. På samme måte vil det ikke være noen som gir deg 1 time hver dag til å lage middag, du må selv sette av din tid til dette. Dere forstår alle hvor jeg vil med dette.

Jeg kunne lett brukt eksempel innen trening i denne sammenhengen men det skal jeg ikke. Men et annet eksempel jeg vil bruke er album, fotografering og håndtering av foto av barn. Lykke har fått en hjemmelaget album av meg/oss og jeg la merke til noen av kommentarene som kom i den forbindelse: «å det har jeg aldri tid til», «ja bare vent til unge nr 2 kommer, da vil du ikke ha tid til dette». Disse to kommentarene synes jeg er verdt å snakke om.

Hvorfor har noen mennesker behov for å si slike kommentarer? Hva er det som skjuler seg bak de kommentarene? Nå skal det sies at jeg ikke har laget album til Felix enda, men det er ikke fordi jeg ikke har tid, det er fordi jeg ikke har prioritert dette enda. For meg er det en selvfølge at han også skal få album, klart han skal! Det jeg lurer på er om slike kommentarer rettferdigjør en form for dårlig samvittighet? Er det slik at dersom vi sier x antall ganger at «nei jeg har 3 unger, jeg kan aldri klare å ta like mye bilder av unge nr 3 som jeg gjorde av unge nr 1?» Er det greit eller kan vi være bevisst på dette å gjøre noe med det i stedet?

En ting jeg ikke er flink til å prioritere høyest hjemme er husarbeid. Dersom du kommer hjem til meg vil du kunne finne noe støv et  sted og du vil kunne se at mine vinduer ikke er rene f.eks. Jeg kunne brukt unnskyldninger som «jeg går fullt på jobb og har derfor ikke tid til å vaske vinduene mine nå». Men hva godt kommer ut av det? Vinduene blir ikke rene av at jeg sier det. Det handler om prioriteringer. Men hei, hva gjør det om at vinduene ikke skinner? Hva gjør det om det finnes støv over dørkarmene? Vi er bare mennesker, vi klarer ikke å være best til alt. Om en aksepterer det vil livet bli mye enklere vil jeg påstå. Er du uenig med meg, kommenter gjerne!

Tiden er lik for oss alle. Hvordan du velger å prioriterer din tid er opp til deg ♥

Beate

Blogglistenhits

 

 

2 Comments

 1. Marianne
  Marianne

  Thank you!! På dette punktet er jeg så enig? Det aller meste handler om prioritering; hva vi bruker tiden vår til, pengene våre til osv.

  Ha en fin kveld. I kveld bruker jeg tiden min til strikking og 71grader nord ? Kunne jo brukt den til litt husarbeid, men det fikk jeg dessverre ikke tid til ikveld ?

  23. november 2015
  |Reply
  • Så bra at du likte innlegget Marianne! Prioriter hva du vil men vær ærlig om det er vel poenget! 🙂 Stor klem fra meg!

   24. november 2015
   |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.