Skip to content

Ølbrygging hjemme hos Norgesmesteren

Posted in Hverdagsliv

Hei og god fredag ♥ I går kveld var vi så heldige å fikk komme hjem til en kollega på ølbrygging. Mannen hennses vant norgesmesterskap i hjemmebrygget øl dette året, veldig gøy! Kent Mikael var dyktig å hadde mye kunnskaper om dette. Jeg skal prøve på en kort måte og vise hvordan vi brygget øl steg for steg.
DSC_1609
DSC_1605
D
et hele begynner med malt. Denne prosessen hadde han gjort på forhånd før vi kom for å spare litt tid. Han hadde varmt opp meskevann som det heter og tilsett det sammen med malt i en mesketønne som dere ser under:
DSC_1600
Dette var en kjølebag som hadde ventil og en sil i bunn for å ikke la kornene komme ut.
DSC_1601
Etter meskeprosessen var ferdig tok vi ut væske og klargjorde for koking.
DSC_1604
Etter at det hadde kokt en god stung tilsette vi humle. Denne prosessen gjentok seg 3 ganger om jeg ikke husker helt feil.
DSC_1611
Etter kokingen var ferdig skulle det på avkjøling. Det foregikk ved å tilsette kaldt vann gjennom denne, det tok ca 15 min. Det skulle holde 20 grader etter det var kjølt ned.
DSC_1616
Etter avkjøling ble væske helt oppi en helt ren gjæringskar. Rengjøring av gjæringskaret var av stor betyding her!
DSC_1617
Vi brukte gjenbruksgjær da dette inneholdt mer celle en ny gjær. Til mer milliarder celler til bedre var det forstod jeg på norgesmesteren!
DSC_1618
Her er vørteren på gjæringskar med lokk og gjæringslås. Slik skal det stå i 14 dager før det er klart til å tas på flasker.
DSC_1606
Personlig liker jeg ikke øl men synes likevel at dette var svært gøy å få være med på. Det var en enormt sosial og hyggelig hobby. Det må jo være midt i blinken for dem som elsker øl! Jeg kunne lett gitt et startsett innen hjemmebryging av dette i julegave til Franki! Dersom du kjenner noen som brygger øl hjemme, spør om du kan være med neste gang, det var veldig kjekt å få være med på selv om du ikke liker øl.


Nok om øl. Her har dagen vært i gang i mange timer allerede, har en liten som ikke forstår helt klokken. Jeg har ungene hjemme i dag på grunn av planleggingsdag så vi skal straks ut i frisk luft og kose oss. I ettermiddag er det jobb på meg. Ønsker dere en god helg, titt gjerne innom bloggen igjen i morgen, da deler jeg en ny smoothie oppskrift med dere! Har du små barn og ingen planer i morgen tidlig, kom gjerne på Lørdagstoddlerene i Loen. Det er åpent mellom kl 09.00-10.30 og vi har familiedag i morgen, ingen øvre aldersgrense. Håper vi ses der! Klem

Beate

Blogglistenhits

2 Comments

    • Var veldig kjekk kveld ja, gleder meg til å få hjem ølet!

      13. november 2015
      |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.