Skip to content

Er vi gode på multitasking?

Posted in Hverdagsliv, and Tanker og meninger

I høst var jeg på et seminar hvor tema blant annet var kommunikasjon. Psykologen snakket ikke lenge om tema «multitasking» men budskapet var klart:  Vi er IKKE gode på multitasking selv om vi liker å tro at vi er det.
multitask-student
Oppgaven vi fikk på seminaret var at vi skulle snakke sammen med sidemannen i 30 sekunder om hva vi ønsket å få utav dagen samtidig som vi skulle rekne ut et avansert mattestykke. Det tok alle nøyaktig 2 sekunder for å finne ut at det var umulig å gjøre de to tingene samtidig.

Grunnlaget for at jeg velger å skrive om dette tema i dag er nemlig at vi trenger nok en bevisstgjøring alle mann. Vi tror ofte at vi er flinke til noe, i dette tilfelle multitasking, men sannheten er vell at vi er elendige på det. Det er umulig å utføre 2 oppgaver samtidig.

Multitasking er et begrep som brukes når det tilsynelatende er mer enn én handling som utføres på en gang (Wikipedia).

Om du googler ordet multitasking vil du få opp all verden av artikkler og studier som påviser at multitasking ikke bare er noe vi ikke mestrer, men det kan også gjøre deg syk. Jeg vil likevel dra paraleller med hverdagslivet fremfor å gå inn i ulike artikkler i dette blogginnlegget.

Det er i denne sammenhengen helt umulig å ikke nevne mobiltelefoner, nettbrett og andre skjermer. Ofte er de i sammenheng men en annen oppgave og du tror opprikitg at du mestrer begge deler. I mine øyne vil du aldri kunne leke sammen med barna dine dersom du trykker på telefonen din. I mine øyne vil det ikke ha noen hensikt å gå på cafe med en vennine dersom det er en skjerm mellom dere. På lik linje vil du ikke klare å følge med i en film med kjæresten dersom du «bare» må svare på en mail.

Resultatet sett i mine øyner er tydelig: Konsekvensen av det du tror er multitasking er bare at kvaliteten på alt du gjør går ned! Kvalitetstiden med barna dine kan ikke lenger kalles kvalitetstid da du ikke var 100% tilstedet. Cafe besøket med venninen din var hyggelig nok det men trolig var det på et mer overfladisk plan som igjen ikke vil være ekte kvalitet. Filmkvelden med kjæresten ble ikke så nær som den var før det fantes skjermer å trykke på. Jeg velger klart å sette dette litt på spissen men tror alle dere som leser forstår hvor jeg vil med dette.

Jeg har tro på at dette er et område vi alle kan bli mer bevisst på. Vi ønsker å være så effektive som mulig og vi ønsker å rekke over så mye som mulig i løpet av et døgn. Forsett å vær effektiv, men gjør en ting om gangen! Legg fra deg mobilen de få timene du leker med barna på ettermiddagen. Si i fra til venninen din dersom det er en viktig sms du ikke kan vente med å svare på, svar raskt for så å legg den bort igjen. Skru av internett mens kjærestefilmen surrer på tv, vær heller 100% tilstedet.

Vær den beste versjonen av deg selv, gjør en ting av gangen og vær tilstedet ♥

Beate

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.