Skip to content

«Jeg er bare fin i kjoler»

Posted in Tanker og meninger

I dag tenkte jeg å skrive om et ømt og personlig tema fordi jeg sitter inne med en erfaring som kan hjelpe andre. Dagens tema er kjoler på små jenter og hva det kan gjøre med dem på godt og vondt.
11116715_848528128516699_1321359368_n

Som nybakt mamma til en liten søt jente var det klart at jeg kjøpte fine kjoler. Det er veldig enkelt å la seg gå i «kjole» fellen vil jeg si, tilgangen har vell aldri vært større. I hver en barnebutikk fremheves kjoler og store tylleskjørt.

Opp gjennom Lykke sin oppvekst har jeg arrengert mange homeparty innen kleskolleksjonen «Pomp de lux» og det er ikke til å legge skjul på hva folk sier: «Det er mest for jenter», «Gleder meg til jeg kan handle til jenten min» «Det var størst utvalg til jentene denne gangen også».

Før Lykke var 3 år tenkte jeg ikke noe særlig over hennes klær. Hun gikk like mye i joggedresser som kjoler. Til selskap og finere anledninger fikk hun ha på seg «pyntekjole» som vi sier i dette huset. Det er en kjole som er litt finere som vi ikke nødvendigvis går med i barnehagen.

Men det som foregikk inni hennes hodet derimot var noe helt annet. Lykke startet med å bli vanskelig på morgenen, hun ville kun ha kjoler på seg. Jeg kunne ikke forstå hvorfor det plutselig kunne være så vanskelig å kle på seg. Hun var jo så liten, hun var jo bare 3 år. Hvorfor hadde hun gjort seg opp noen tanker om hva klær var? Hvorfor betydde det noe for henne om hun gikk i kjole, vanlig bukse eller joggedress? Var det trass alderen som kom i full blomst? Var det en atferd for å teste meg som mamma?

Vi hadde en lang periode med slike morgener. Jeg tok i mot alle mulig råd, de fleste råd gikk på å legge frem klær kvelden før for å unngå dårlig stemning på morgenen. Det nyttet lite, det var jo fremdeles kjoler hun ville ha. Det var en periode som jeg synes var veldig vanskelig og innimellom veldig frustrende. Hvorfor skulle vi krangle på grunn av noe så uvesentlig som klær?

Det var ikke før Lykke gråt og ropte høyt til meg: «Men mamma, de sier kun at jeg er fin når jeg går med kjoler» at jeg plutselig forstod. «Hva sier du vennen min?» svarte jeg henne på gråten men samtidig så takknemlig for at hun klarte å sette ord på hvordan hun hadde det innvendig. «Når jeg går med bukser sier ingen noen ting, når jeg går med kjole sier alle at jeg er fin». 

Det var så sterkt, hun var bare 3 år, og allerede hadde hun erfart noe så vanskelig. Hun hadde erfart at når hun kom i barnehagen sa både voksne og barna til henne : «så fin kjole du har i dag». Hun hadde erfart at vi her hjemme tok oftere bilde av henne når vi var på veg til et selskap en når vi var på veg til turnen. Hun hadde i så tidlig alder gjort seg opp en vurdering om at hun fikk flest komplimenter dersom hun hadde på finklær, særs kjoler. 

Jeg gråter nesten av å skrive dette nettopp fordi det får frem mange følelser inni meg. Likevel ønsker jeg å dele det med dere for å få en bevissthet rundt temaet. Når vi først bare fant ut hva som var årsaken til hennes atferd rundt klær var det mye enklere å gjøre noe med det. Jeg hadde en samtale med barnehagen som var svært mottakelig for det jeg hadde erfart og de tok tak i det umiddelbart! Allerede neste dag la jeg merke til hvordan de snakket til Lykke. I stedet for å kommentere klærne hennes begynte de å si: «Så kjekt å se deg Lykke». 

Vi snakket med vår familie og våre venner om dette. Det ble på en måte en felles enighet om å fokusere vekk fra klær og mer over på jenta som var i klærne. Den flotte, glade og smilende jenta som hun er, hun som vi er så inderlig glad i! Kort tid etter ble det ikke så viktig for Lykke å ha på seg kjoler. Hun gikk gledelig med bukser og joggedresser som aldri før. Hun fikk ikke lenger kommentarer som gikk rent på klærne og dermed ble det uvesentlig hva hun hadde på seg.

Takk for at du leste ♥

Beate

Blogglistenhits

14 Comments

 1. Mari håland
  Mari håland

  ❤️❤️ Takk for at du delte!!

  12. januar 2016
  |Reply
  • Bare hyggelig Mari, takk for at du leste 🙂

   12. januar 2016
   |Reply
 2. Neleta
  Neleta

  #amen! Flott og viktig innlegg Beate! ??❤

  12. januar 2016
  |Reply
  • Takk for at du leste Neleta 🙂

   12. januar 2016
   |Reply
 3. Lise
  Lise

  Så flott at du delte det, Beate! Veldig lærerikt for min del? Du e goe???

  12. januar 2016
  |Reply
  • Takk for fin kommentar Lise, kjekt du fikk noe igjen for å lese det:) Klem

   12. januar 2016
   |Reply
 4. Lene M Stokkeland
  Lene M Stokkeland

  Et kjempeviktig tema dette. Barna er ikke store før de registrerer hva de får tilbakemelding på. Veldig bra at du tok dette opp både i bhg og med andre voksne i Lykkes hverdag. Vi tenker ikke over det og vil selvfølgelig bare være snille når vi sier slik. Viktig og heller ha fokus på deres personlighet enn utseende for å bygge opp deres selvtillit osv. Kunne visst fortsett i det uendelige her kjenner jeg,brenner for slike tema. Men gir meg nå 😉 Et veldig bra innlegg Beate 🙂

  12. januar 2016
  |Reply
  • Takk for din kommentar og takk for du leste Lene! Dette er et tema som må mer frem i dagens lys, vi må bli enda mer bevisste på hvordan vi snakker til våre og andre barn. Jeg kunne som deg skrevet mye mer men tror vi begge er enig om viktigheten av å snakke høyt om dette! Takk for du leste og kjekt at du likte innlegget! Klem

   12. januar 2016
   |Reply
 5. Anne Mette
  Anne Mette

  Vi har også «kjolejente», og tror nok hun blir påvirket av andre i barnehagen . Takk for at du deler ❤

  12. januar 2016
  |Reply
  • Takk for kommentar og hyggelig at du leste det Anne Mette. God onsdag til deg 🙂

   13. januar 2016
   |Reply
 6. Dine
  Dine

  Takk for du delte å åpnet øynene mine. Har det likedan her. Nå vet jeg hvordan å endre det ?

  13. januar 2016
  |Reply
  • Bare hyggelig! Lykke til 🙂

   13. januar 2016
   |Reply
 7. Camilla
  Camilla

  Har det samme problemet med mi jente på snart 5, er ikke et enkelt tema. Takk for at du satte ord på det og takk for et godt tips som skal tas i bruk her 🙂

  13. januar 2016
  |Reply
  • Hei Camilla og kjekt du leste innlegget mitt! Bare hyggelig, lykke til 🙂

   13. januar 2016
   |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.