Skip to content

Test av Vo2max, makspuls og laktat

Posted in Treningsglede

Hei til dere som leser. Det er søndag og tid for nok et innlegg innen trening. I dag deler jeg min erfaring og mine resultater av 3 ulike tester som jeg har tatt på Jæren Sportssenter.
DSC_2041
Selv om jeg er instruktør er det mye jeg ikke vet innen trening. Alt som har med puls og gjøre har jeg ikke sett meg inni fordi jeg har trodd det var mer avansert enn hva det egentlig er. Å måle laktat og Vo2max var også fjerne begreper for meg før jeg tok disse testene på vårt senter. Formålet med testene for meg er å trene riktig frem mot et maraton.

Når jeg leser meg opp om de ulike testene er det mye teori å finne. Jeg kommer ikke til å utdype noen av delene i dette blogginnlegget og råder deg som ønsker mer detaljert informasjon oppsøke det selv. Jeg kommer til å legge det frem enkelt slik at det er leselig for de aller fleste.
DSC_2039
Kort om de ulike testene/målingene:

Vo2max:

VO2max er den største mengden oksygen som kroppen kan ta opp og utnytte i løpet av ett minutt, og måles normalt ved høyintensiv aktivitet der man blir utmattet etter 4-6 minutter.

Maxpuls:

Makspuls, eller maksimal hjertefrekvens er det høyeste antall slag hjertet kan slå, for eksempel i et minutt. Å finne makspulsen krever at man presser seg maksimalt, og det er ikke behagelig. En kan enkelt også trekke fra alder fra 220 for å grovrekne den. Likevel vil det mest nøyaktige være å fysisk teste den. 

Laktatmåling:

Melkesyreterskel eller anaerob terskel (AT) er det den høyeste pulsen du kan ha i en bestemt aktivitet uten at du får opphopning av melkesyre og stivner. Når du trener på terskel fjerner kroppen like mye melkesyre som den produserer.

Etter hvert som du blir bedre trent kan du løpe raskere og på høyere puls uten at du får melkesyre. Med riktig puls kan du altså trene deg til høyere terskelfart. En melkesyreprofiltest forteller deg mer om dine intensitetssoner og dermed også hvilken puls du bør ligge på dersom målet er å forbedre melkesyreterskelen din.
DSC_2125
Over kan du se noe av utstyret som ble brukt til de ulike testene. For hvert drag ble det tatt en liten blodprøve fra fingeren min for å finne laktatnivået mitt undervegs. Se bilde under:
DSC_2127
Jeg gjennomførte 4 drag og var da ferdig med laktat/Vo2max testen. Da var jeg også ferdig med å ta blodprøver og løpe med oksygenmasken. Deretter gjennomførte jeg 4 stk mindre drag med stigning for å presse meg opp til makspuls.
12650592_10153293495686332_1343834126_n
Etter at jeg var ferdig med all løpingen satte jeg meg ned sammen med Bente. Hun la inn all informasjon hun hadde fått undervegs i testingen inn i et program. Nå skal jeg ikke kjede dere med lang teori om hva bilde over viser. Men kort fortalt forteller det meg hvor jeg bør trene med tanke på puls og km/t når jeg trener meg opp til maraton. Hvor fort og hvilken treningssone bør jeg ligge i for å unngå for mye melkesyreproduksjon.

Det har seg nemlig slik at en stor del mennesker trener enten for hardt eller ikke rolig nok. Dersom du ønsker å lese mer om de ulike treningssonene fant jeg en veldig god guide her. Ut fra min fysiske helse fant Bente ut via testene følgende:

Min makspuls er 194. 

Min røde sone er 194 – 182 puls med laktat måling på 5,0.

Min gule sone er 182 – 169 med laktat måling på 4,5.

Min grønne sone er 169 – 155 med laktat måling på 4,0.

Min blåe sone er 155 – 124 med laktat måling på 2,0.

Nå er jeg godt rystet til å trene i rikitge soner frem mot mitt maraton i august. Råd fra Bente: Når jeg løper langkjøringsøkter bør jeg ligge hovedsaklig i grønn sone (160 i puls). Langkjøring i lav sone øker kroppens toleranse for lange løpeturer i tillegg til å bidra til en bedre løpsøkonomi. I intervalløkter bør jeg jobbe i korte drag opp i sone gul nettopp for å øke kroppens evne til å fjerne avfallsstoffer og utveksle O2 kjappere, dvs øke terskel.

Denne erfaringen var kort sagt veldig inspirerende, motiverende og opplysende. Jeg synes det er ekstra stas at vi på Jæren Sportssenter kan tilby slike avanserte tester som dette. For mer informasjon om de ulike testene vi tilbyr kan du sjekke nettsiden her.

Håper jeg klarte å forenkle dette slik at det aller viktigste kom frem. Dersom du har spørsmål angående makspuls, Vo2max eller laktatmåling er det bare å spørre så kan jeg videreformidle spørsmålene til personlig trener Bente og gi dere svar.

Ha en sprek uke i den som kommer. Sett deg mål som passer deg og din helse og ha den gøy undervegs!

Beate

Blogglistenhits

 

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.