Skip to content

Trolltunga

Posted in Reise, and Treningsglede

Da vi skulle planlegge denne turen vår savnet jeg en enkel guide som jeg kunne lese gjennom. Jeg har derfor tenkt å lage en miniguide til de av dere som skulle ønske å sette denne turen som et mål. Det kan varmt anbefales!
img_3916
Trolltunga er kjendt verden over og det ikke uten grunn: naturen og opplevelsen er fantastisk! Jeg håper jeg kan friste noen av mine lesere til å ta turen opp, du vil garantert ikke angre. Siden Trolltunga ligger i Odda kommune som er et stykke hjemmefra Nærbø valgte vi å reise opp fredagsettermiddag for å gå opp tidlig lørdagsmorgen for å komme hjem på kvelden igjen. En kan også velge å gjøre dette til en hel helgetur, men slik vi gjorde det funket veldig bra!

 • For å komme til Odda Kommune må en ta båten fra Arsvågen – Mortavika. Deretter følger en skiltene til Odda kommune. Vi valgte å overnatte på Tyssedal Hotel som var like i nærheten av startområdet til Trollrunga.
 • Fra Hovedveg nede i Odda er det 6 km opp før en kommer til parkeringsplass ved starten. NB! Denne parkeringsplassen blir raskt fullt opp så vær TIDLIG nok ute!
 • Vi stod opp 06.00 og startet turen 07.30. Vi var heldig å fikk en av de siste parkeringsplassene!

img_3885

 • Jeg var blitt fortalt at den 1. km var tøffest da den gikk rett opp. Den var krevende men jeg vil ikke si at den var tøffest. Det kom en ny stigning etter å ha gått 3 km, den var minst like krevende som 1 km.
 • Ellers er turløypen svært opp og ned, noen få områder hvor en går rett frem.
 • Lengde: Det er 11 km opp og 11 km ned, totalt 22km.
  img_3893
 • Fottøy: Fjellsko eller gode joggesko dersom været er bra. Vi hadde fint vær og det var tørt nok til å gå med joggesko. Dersom nedbør ville joggesko blitt for glatt da vi går mye på fjell og stein.
 • Klær: Pakk med NOK klær. Værmelding for Odda på lørdag var sol og 20 g. Værmelding for Trolltunga var sol og 9 g. Det er noen grader i forskjell. I tillegg vil jeg anbefale å ha med skift slik at svette klær kan byttes ut oppe på toppen før en går ned igjen for å unngå å fryse.
 • Mat: Dette er en krevende tur, ta derfor med nok mat. Jeg måtte ha måltidsbar både på veg opp og på veg ned utenom god lunsj på toppen.
 • Drikke: Vi hadde med 2 store vannflasker men fylte på flere ganger fra elvene underveis.
 • Noe jeg savnet: Jeg savnet faktisk noen tynne hansker. Det ble svært kaldt oppe i fjellene og jeg frøs litt på fingrene. Ellers hadde det vært greit å pakket med et gnagsårplaster.

img_3941

 • Skilting: Det var bra skiltet. Dette skiltet over på bilde stod plassert nede ved startområdet. Ellers var det ingen problemer å finne frem underveg siden det var godt merket overalt.
 • Ved 4 km skiltet stod det et tydelig skilt: «Dersom du ikke når opp her før kl. 13.00 bør du snu med tanke på at det blir for mørkt før du kommer ned igjen».
 • Angående tiden: Det står 10-12 timer og det passer nok folk flest dersom en tar det som en rolig langtur. Vi valgte å gå hardt og raskt og brukte totalt 5t og 40 min opp og ned. Brukte noe lenger tid ned enn opp.
 • Hva var hardest: Å gå ned den siste km i trappene. Stor belastning for knær, dette var krevende.

img_3934

 • Vi passerte flere telt undervegs i løypen. Det var godt skiltet hvor en ikke fikk lov til å campe. Det var flere som kom oppover når vi gikk nedover som skulle campe i telt.
 • Det var km skilt for hver kilometer slik en visste nøyaktig hvor lenge det var igjen til toppen og hvor langt det var ned til parkeringsplassen.

img_3894

Nydelig natur gjennom hele løypen!  Det var en fryd for øyet rett å slett! 

img_3892

img_3936

Siden vi gikk nokså tidlig ut kom vi tidlig nok opp på Trollrunga før det ble for stor pågang med mennesker. Jeg vil tro det er svært tidkrevende å stå i kø når alle vil ut på Trolltunga for å sikre seg bilder. Jeg ble fortalt at en kunne risikere å måtte vente 1-2 timer i kø for å ta bilder. Jeg var klar over dette og det var også noe av grunnen til at vi valgte å gå såpass tidlig ut. Her kommer bilder fra den flotte Trolltunga:

img_3916

img_3914

img_3899

img_3900

img_3926

img_3922

img_3942

På bilde over her er vi vell nede! Vi var begge støle i beina og kjendte hvordan det tok i både legger og knær. Da vi var nede spurte jeg Franki om han ville kalle turen for hard eller middels med tanke på det fysiske. Han ville kategorisert denne turen som middels. Jeg vil si at det avhenger hvor raskt du går den. Går en denne turen raskt slik som vi gjorde vil jeg si at turen er hard.

Denne turen vil jeg sterkt anbefale deg som har lyst på en kjekk opplevelse sammen med noen du er glad i. Ta med søsken, kjæresten, mannen eller venninegjengen! Dette er et minne for livet og en får oppleve Norge på sitt vakreste. Spør gjerne i kommentarfeltet dersom du lurer på noe.

Beate

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.