Skip to content

Min mening om mannegruppa Ottar

Posted in Tanker og meninger

De aller fleste har fått med seg at det finnes en Mannegruppe på Facebook som har fått massiv oppmerksomhet i det siste. Det er mange meninger ute å går om denne gruppa og i dag tenkte jeg å dele mine!
img_1851

Det har vært i sosiale medier, fått mye oppmerksomhet på VG og ikke minst har det blitt tatt opp på nyhetene. Jeg snakker såklart om en Facebook gruppe som heter «Mannegruppa Ottar». Gruppa har i underkant av 40 000 medlemmer og de ønsker å være en lukket gruppe hvor de kan ha et mannsjåvånistisk fristed. Det har vært delte meninger om denne gruppen og jeg tenkte at jeg kunne legge frem mine synspunkter i dette innlegget her.

Jeg har ikke vært eller kommer aldri til å bli medlem av denne gruppen. Dette gjør helt klart at jeg som person kun kan si meg opp en mening om de kommentarene som har kommet ut. De få kommentarene jeg har sett via sosiale medier er groteske, pedofile, kvinnehetsende og alvorlige i mine øyner. Det ene eksempelet er blant annet en såkalt vits hvor et lite spedbarn blir slikket og det var den beste fitten vedkommende hadde slikket før han la barnet pent ned i vuggen igjen. Det er flere kvinner som allerede har anmeldt enkeltpersoner inne på denne gruppen. Mer i detaljer vil jeg ikke gå inn på dette, men det verste som har kommet frem fra denne gruppen er goteskt og gjør meg ekstrem kvalm!

Denne gruppen kan jeg se at har regeler. Disse reglene er blant annet:
– Ingen pedofili
– Ingen pornografi
– Ingen bilder av lik eller avføring
– Ingen uthenging/hets av privatpersoner

Videre står det at regelbrud vil føre til utkastelse uten advarsel. Disse reglene står på siden deres i dag, jeg aner ikke om dette er regler som har vært hele tiden eller om de har kommet etter all denne mediaoppmerksomheten. Uansett er det bra at de har regler og at regelbrudd får konsekvenser.

Det sies at av alle 40 000 medlemene er det bare 10 stk av dem som har kommet med grove og alvorlige hets og kommentarer inne på gruppen. For de som er en «bekjemper» for denne gruppen bruker dem argumentet at vi som er i mot dette ikke må ta alle under en kam. Det er greit. Det som ikke er greit er jo at 39 990 mennesker IKKE reagerer på hva de 10 andre enkeltpersonene skriver. En bare scroller nedover og reflekterer ikke over at det var for drøyt til å bli publisert på denne gruppen. Det må et enormt medieoppslag til før dette får konsekvenser og da mener jeg at det har gått for langt.  

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å lage et eget innlegg om denne mannegruppa men når jeg hører flere menn bruke argumentet «skal ikke ta alle under en kam» som sitt hovedargument for å støtte opp om denne gruppen blir jeg litt undrende. Jeg undrer meg hvordan menn i denne gruppen kan frata seg ansvaret ved å bare skylde på 10 andre. Så lenge det kun er et fåtall i denne gruppen som har gått over streken skal dette rettferdiggjøre alle utsagn ? Så lenge det bare er en liten andel enkeltpersoner er det greit? Det burde være veldig enkelt å hive disse 10 stk ut av gruppen for lenge siden dersom de resterende 39 990 er menn som ønsker seg en god gammeldags vits inne i en egen mannegruppe!

En skal ikke ta alt så bokstavlig er et annet argument jeg har fått høre. Jeg vil si at jeg tåler greit grove vitser og kan høre mye før jeg reagerer når det kommet til en vits. Ut fra hva som har kommet frem i denne gruppen er ikke alt vitser. La meg da ta bloggeren Sophie Elise som eksempel. Jeg kan ikke gjengi hva som har blitt screenshottet på hennes blogg siden hun valgte i samråd med politiet å fjerne det innlegget. Men la oss bare si at det er alvorlig og hetser henne personlig. Skal en bare si som en mager trøst til Sophie da, ikke ta det så bokstavlig? Nei for å lese om seg selv at hun er et dumt brød og burde ta sitt eget liv, det skal en bare kunne le av…?!

I denne sammenheng har det blitt en kraftig diskusjon utav at kreftforeningen mottok 180 000 kr av denne mannegruppen. Kreftforeningen valgte å stoppe overføringen. Flere «fan» av denne mannegruppen opplever jeg vil bruke dette pengetrikset til å forsøke å fremstille disse menneskene som gode og støttende som vil donere penger. Det er helt klart at det er fint å hjelpe men en kan ikke skrive om pedofili og kvinnehets for så kort tid etterpå forvente at samfunnet vil ta i mot hjelp fra mennesker som står inne for slike utsagn med åpne armer. Kreftforeningen tar et stort ansvar ved å si at dette som har kommet frem fra denne gruppen ikke er greit. Det skal dem ha ros for! Jeg synes det er bra å si ifra og det at kreftforeningen stopper denne overføringen gjør at dette vekker enda mer oppmerksomhet. Store deler av befolkningen har nå sett seg inn i hva dette går ut på og gjort seg opp en mening. Dette skaper engesjement og en får mennekser til å reflektere.

Hvordan en ser på en «ekte mann» har også blitt tatt opp i denne debatten om vi skal kalle det for det. En ekte mann ville forlatt denne gruppen sa de på nyhetene og det resulterte i at 12 000 forlot gruppen. Definisjonen på hva som er en ekte mann tror jeg vil være svært forskjellig utfra hvem du spør. En ekte mann kan fint være medlem av denne gruppen uten å være en idiot av den grunn. Men i denne sammenheng mener jeg oppriktig at en ekte mann ville sagt i fra! En ekte mann ville kommentert under netthetsingen mot en kvinne at dette ikke er greit. La oss ta et eksempel: En gjeng på 5 menn står rundt en ung dame på 21 år og henger henne ut fordi hun har valgt å ta silikon i puppene sine og skriver en blogg. De kaller henne hjernedød fordi hun ikke har en ordntlig jobb til å livnære seg på. De kaller henne for en hore fordi hun deler lettkledde bilder av seg selv. Vil da en ekte mann bare gå forbi? Eller vil en ekte mann stoppe opp å si noe som: «Dere karer, dette går litt vell langt vell, la jenta være i fred.»

I denne diskusjonen vil mannegruppa Ottar gjerne trekke frem all negativt som blir skrevet i ulike Kvinneforum og hevder at de ikke er et hakk bedre. Jeg har aldri vært innom et kvinneforum og kan derfor desverre ikke uttale meg om hva som blir hverken skrevet eller ikke skrevet der inne. Dersom det foregår netthetsing der inne også håper jeg for guds skyld at de personene tar like mye til seg den kritikk som mannegruppa Ottar får nå!

Å skrive på et tastatur bak en skjerm har sprengt grenser spør du meg. Jeg vil nesten påstå at dersom du ikke kan si det du planlegger å skrive direkte til personen det gjelder må du la være å skrive det! Det kan ikke bli slik i dette samfunnet at dersom vi gjemmer oss bak et tastatur er alt lov og ingen skam eksisterer!

Vi er alle mennekser. Ingen fortjener å bli netthetset og mobbet på internett. I går fikk jeg spørsmål av lillebroren min som lurte på om ikke min mann fikk lov til å være medlem av denne gruppen. Jeg svarte han ganske tydelig at jeg aldri vil nekte min mann å være medlem noen sted, han er et eget individ som tenker og mener det han vil. Heldigvis for min del har jeg en mann som selv har tatt valget om å ikke godta denne invitasjoenen siden han ikke har et behov for å lese eller være medlem av en slik gruppe.

Hvem som helst har lov å være medlem av denne gruppen uten at jeg som kvinne skal dømme og snakke nedlatende om de som er medlem. Jeg har full forståelse for at min bror på 20 år kan finne noe av dette som skrives her inne som morsomt og underholdene. La oss bare håpe at filteret for hva som er greit og ikke greit ikke svekkes av å være medlem av denne mannegruppa. La ikke strikken strekkes mer og mer med tiden. Er du medlem og leser noe som du kjenner ikke er greit: Si i fra! For min del må dere bare ha deres egen gruppe men oppfør dere som reale menn i det minste!

Beate

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.