Skip to content

Tenk deg om før du snakker

Posted in Tanker og meninger

 

Sladder…

 

Jeg bor i en liten bygd og det er ikke til å legge skjul på at det å snakke om andre er et fenomen som vi trolig aldri blir kvitt. Hvorfor det er så gøy å legge seg borti hva andre gjør/ikke gjør det skjønner jeg ikke helt men det er nå slik det fungerer. Det jeg ønsker å få frem i dette innlegget er helt klart at vi mennesker skal tenke oss om før vi snakker/spør om ting vi ikke har noe med.

For ikke lenge siden fikk jeg spørsmålet: «Bryr du deg ikke om hva folk sier bak ryggen din?» Svaret mitt er ganske enkelt nei. Jeg bryr meg ikke om hva folk som ikke kjenner meg sier om meg. Jeg bryr meg ikke om mennesker som skal få noe positivt til å bli noe negativt for å så snakke om det. Det jeg derimot bryr meg veldig mye om er hvordan de menneskene jeg har rundt meg snakker om meg. Hadde en vennine av meg snakket dårlig om meg hadde jeg virkelig brydd meg,  blitt lei meg og hatt et stort ønske om å ordne opp. Men dersom ei som hverken kjenner meg eller har snakket med meg kritiserer meg for å være et eller annet, ja da preller det ikke på meg en gang.

Jeg vet hvem jeg er å hva jeg står for. Det er nok derfor jeg ikke finner meg i å bli såret eller preget av ufortjent sladder. Sladder i mine øyne er informasjon om andre mennesker som vi ofte ikke kjenner i nær relasjon. Sladder er en «fortelling» som ofte endres underveis slik at historien blir en helt annen. Ta mitt eksempel. Jeg valgte å være åpen i barselgruppe om hvor tøft det var å ha en liten gutt med kolikk og søvnproblemer. Dette fikk bein å gå på og resulterte i at jeg fikk spørsmål av folk om jeg skulle skille meg? Så langt kan det faktisk gå når enkelte mennesker har behov for å snakke om ting de ikke har noe med og i tillegg legge til valgfrie fakta til den orginale historien!

Dette innlegget skulle ikke handle om meg. Poenget mitt er vell at vi alle må tenke over konsekvensene ved å baksnakke. Det er et annet menneske som mulig kan bli svært såret over at det florere usanne rykter. I verste tilfelle kan det føre til at familier blir oppløst, barn blir mobbet, folk går fra hverandre og venniner blir uvenner. Mennesker vil i verste fall ha problemer med å ha tillitt til et annet menneske fordi personen ikke har erfart hva tillit er. Er det et slikt samfunn vi ønsker å leve i?

En annen side av denne saken som jeg undrer meg mye over er hvordan enkelte koser seg når det går dårlig med andre. F.eks: Et par skilles og har barn sammen. At da enkelte kan si «ah, det var det jeg visste», «han var utro har jeg hørt» eller «det var ikke rart det ble skilsmisse, de hadde det så dårlig». Jeg blir så oppgitt over hvordan noen kan «kose» seg når det går dårlig med andre. Akuratt som det blir en slags lykke påminnelse for dem, at de har det så bra. Men har egentlig slike mennesker det bra med seg selv når de er i stand til å tenke så dårlig om andre mennesker? Konsekvensene av et samlivsbrudd er enorme. Din umiddelbare tanke bør være «så trist, håper det ordner seg til det beste for dem begge men i særs for ungene!».

Før du «sladdrer» videre vil jeg du skal stille deg selv disse 3 spørsmålene. Dersom svaret er «nei» på dem alle bør du la være å spørre/snakke om det.

 1. Kjenner du vedkommende så godt at du hadde tørt å spurt/konfrontert vedkommende om det?
 2. Har du noe med det?
 3. Vil du bli lykkeligere av å sladre videre om det du nettopp fikk høre?

Jeg er på ingen måte perfekt. Helt klart har jeg sladdret om noe som jeg ikke har noe med, det har vi alle gjort. Jeg kan også innrømme at jeg har ment noe om ting jeg ikke har noe med. Likevel er jeg opptatt av å være bevisst på hvordan jeg er som et medmenneske. Dersom jeg får spørsmål om noe/noen er jeg opptatt av å forsøke å dempe det hele ned og i noen tilfeller er jeg ganske direkte og sier at det ikke er noe vi trenger å snakke om siden vi ikke har noe med det. Jeg ønsker ikke å være med på å dra andre ned. Jeg ønsker ikke å ødelegge for noen. Jeg ønsker ikke å være et dårlig forbilde for mine barn.

La oss heller snakke om hvordan det går med oss selv når vi møtes. Hvordan har vi det? Hva opptar oss? Det er så mye viktigere enn å snakke om at du tror han er utro med hun og at du tror de skal gå fra hverandre osv. Fokuser på deg selv. Det er det eneste du er ansvarlig for. Vær et godt medmenneske. Vær et godt forbilde for dine barn. Snakk om de viktige tingene i livet. Livet er nemlig for kort til at det skal sløses bort på sladder.

Beate

Blogglistenhits

2 Comments

 1. Aslaug
  Aslaug

  Hei Beate!! Bra tema du tok opp..Adle he vel alltid noge sladder på samvittigheten å på Hjerta te å me mg..Æ det feil å sei at det fins 2 type sladder?? Positive å negative??? Men fleir tall i negative å «tru»sladder..
  He sjøl for hørt at -aslaug du så arbeie på sjukeheimen du hørre vel møje,he ik du noge å fortelle???!!! Ja arbeie på sykeheimen,ja for hørra møje,NEI he ingenting å fortelle..
  Sladdet blir en aldri utrydde..Men én må feia for si egå dør..
  Tenke på det du skreiv om Barselgr.det va en sjølvsagte ting at det så blir tatt opp der forblir i den gruppå å ik la det renna ut på bygda..Straffe seg å ver å åpen om ting..OMG!! snakke om at Ongane ik ska mobba..Men når voksne ik lære så ska en ik forventa at Ongane ska læra det..
  Åå tenke du Beate så skrive blogg då for folk veda det di trenge,men aligavel så går di bak ryggen?? Håndå på Hjerta så he æg ik hørt noge..Men folk vett jo meir om en person,en personen vett om seg sjøl..Merkeligt det der..
  Ha ei fine «sladder helg..?

  15. oktober 2016
  |Reply
  • Hei Aslaug 🙂
   Enig om at det kan være positivt sladder men alikevel syns jeg det er dumt at positive nyheter som giftemål eller barn ikke skal få komme fra hovedpersonen, men via rykte om du fatter 🙂 Folk har generelt for stort behov for å snakke om andre er min oppfatning. Ha en fin søndagskveld Aslaug 🙂 Klem

   16. oktober 2016
   |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.