Skip to content

Mange skrubbsår og et stort fang

Posted in Hverdagsliv

Hei! Håper dagens deres har starte bra, vårstemningen ute hjelper nok på morgentretthet for flere enn meg. I dag tenkte jeg å skrive litt om våre aller viktigste: barna våre!

Tygg litt på overskriften: «Mange skrubbsår og et stort fang». Det var en setning som jeg plukket opp fra en seminar jeg var på tidligere i måneden. Setningen traff meg virkelig som mamma fordi jeg syns den sier så mye!

Tenk deg at et lite barn får høre noe av dette hver eneste dag: Pass deg nå, ikke klatre høyere, hold deg fast, pass bilene, ikke lekesloss, ikke stå nær komfyren og sist men ikke minst : husk å vær forsiktig! Vi er i ferd med å oppdra porselensbarn som ikke vil takle skrubbsår eller om en velger å se det i et fremtidig perspektiv: en oppdrar barn som vil bli så stakkerslige at motgang blir vanskelig å takle som ungdom/voksen.

Jeg som mamma har troen på at vi må gjøre barna våre robuste. Selvfølgelig må vi som foreldre fortelle barna at de må være forsiktige når de går ute i veien med tanke på biler, vi må fortelle dem at det å hoppe fra garasjetaket ned på trampolinen ikke er lov og at komfyren er varm. Likevel mener jeg at vi ikke må overdrive.

Barna våre er nødt for å møte motstand dersom de skal være i stand til å takle det. De må ha erfart at det er vondt å falle ned fra en stein for i det hele tatt kunne ta den vurderingen neste gang de hopper fra stein til stein. Slik vil de lære hvilke stein det er lurt å hoppe på, og hvilken som vil være for vanskelig ut fra avstand og andre forhold.

For hvert skrubbsår trenger de også et tryggt fang. Det å få trøst, nærhet og godhet fra en voksen er så avgjørende. Jeg er like glad hver gang jeg henter Felix i barnehagen og de voksne kan fortelle at han har hatt behov for å sitte på et fang. Felix er en gutte gutt som utforsker og faller. Han reiser seg ofte igjen og prøver på ny dersom han ikke får det til første gangen. Noen ganger har han behov for et fang og da er det trygt å vite at også i barnahagen finnes det et ♥

La barna få skrubbsår, men sørg for å ha et stort fang når det skjer ♥

Lag deg en nydelig onsdag!

Beate

 

2 Comments

  1. Gro
    Gro

    Heilt sant vennen 😍Mye å tenke på her.

    29. mars 2017
    |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.