Skip to content

Sunt kosthold trenger hverken være kjedelig eller smake dårlig!

Posted in Kosthold

God tirsdag dere! La oss snakke litt om mat og kosthold siden det er noe som flere av dere ønsker jeg skal dele mer av på bloggen, særlig nå etter at jeg startet på kostholdsplanen min.

Over på bilde kan dere se min middag i dag. Det er kyllingfilet, grønsaker og søtpotetmos. Dersom jeg ikke hadde følgt kostholdsplanen min hadde jeg spist pannekaker sammen med ungene siden de fikk velge middag i dag. Selv om jeg elsker pannekaker må jeg ærlig innrømme at tallerken over frister mer. Den ser mer innbydende og fargerik ut, og i tillegg har jeg nok kunnskaper til å skjønne at min aktive kropp trenger næringsrik mat.

Nå har jeg følgt kostholdsplanen i snart 2 uker og de fleste mennesker rundt meg nå har fått med seg dette. Jeg jobber 100% og har naturligvis flere av mine måltider per dag på jobb. Responsen eller reaksjonen til mine kollegear er utelukkende positive når de ser min mat. Ofte får jeg høre hvor godt og fargerikt det ser ut, eller hvor mye mat jeg faktisk skal spise. Poenget mitt er vell det at sunn mat hverken trenger være kjedelig eller smakløst. Heller tvert i mot.

Da jeg hadde møte med Helene fra Livskraft før oppstart var hun opptatt av hvordan mitt normale kosthold såg ut. Jeg førte blant annet en matdagbok i 1 uke slik at hun skulle få innblikk i kostholdet mitt. Hun spurte hva jeg likte godt å spise, hva jeg ikke likte og hva jeg ønskte å beholde i mitt kosthold fremover. Jeg forstod raskt at denne kostholdsplanen kom til å bli skreddersydd til meg og det gikk automatisk opp et lys for meg. For at det skal være gjennomførbart må en ta utgangspunkt i seg selv, ikke sammenliknes med andre. Det er også hovedgrunnen for at jeg ikke kommer til å dele min kostplan i detaljer her på bloggen. Den er ikke allmenn, den er skreddersydd til meg.

La oss snakke om sunnhet. Jeg ble tipset om at grønkålchips var SÅ godt at jeg måtte teste det ut. Optimistisk og spent ventet jeg da på at disse grønkålbladene skulle forvandles til sprø chips og ble fryktelig skuffet. For min del smakte det ikke godt, og kunne hvertfall ikke sammenliknes med eller erstatte chips. Det gikk rett i søppla og jeg kommer ikke til å spise det igjen. Det samme gjelder når det kommer til Cottege Cheese. Du skal ikke skrolle langt ned på instagram før en finner et delikat bilde av en skål med cottege cheese toppet med bær og chiafrø. Like optimistisk som med grønkålene, jeg gledet meg til å spise denne skålen jeg hadde laget så fint. Det tok meg akkuratt 1 sekund for å finne ut at jeg aldri vil være i stand til å spise cottege cheese rent fra en skål!

Vet ikke om poenget mitt kommer tydelig frem men håper dere skjønner hvor jeg vil. Grønkålchips og cottege cheese kan være så sunt det bare vil for min del men siden jeg ikke liker det så spiser jeg det ikke. Det finnes rett å slett for mye god, sunn og næringsrik mat der ute til at jeg skal tvinge i meg noe som jeg ikke engang liker. Nei dere, mat skal være godt, mat skal være en glede og ikke minst skal mat være noe man ikke har et anstrengt forhold til.

Min største erfaring hittil med min kostholdplan må være den at sunnhet kan være så mangt. Dersom sunnhet går på å holde seg unna snop, brus, chips og kaker defineres jeg som veldig sunn. Går sunnhet utfra å spise variert nok har jeg hittill ikke vært så sunn som jeg trodde jeg var. Med denne kostholdsplanen har jeg erfart veldig tydelig hvor dårlig jeg var til å få i meg nok grønsaker og frukt blant annet. I tillegg har ikke kostholdet mitt inneholdt fisk i noen særlig grad. Før nå.

Jeg har allerede lært mye om kosthold, gjerne mest om sammensettningen av alt vi trenger. «Skal du spise alt det», «Det såg veldig godt ut», «Det er hvertfall mye mat du spiser» «Oi, det såg godt ut» er bare noen av kommentarene jeg får når jeg drar frem matpakken min på jobb. Og jeg er helt enig. La mat være godt. La måltid være noe du gleder deg til i sammen med andre. La kroppen din få påfyll regelmessig gjennom dagen. Spis nok mat. Sist men ikke minst: la hverdag være hverdag og helg være helg ♥

Beate

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.