Skip to content

Familie aktiviteter trenger ikke koste skjorta

Posted in Hverdagsliv

Jeg tror vi voksne har lett for å tenke at barna koser seg mest dersom vi søker enhver familiepark eller oppsøker steder som trekker familier. At ungene kjeder seg dersom det ikke skjer noe hele tiden. I helgen valgte vi å oppsøke både Høyt og Lavt Klatrepark og Dyreparken Badeland. Vi hadde det utrolig gøy og jeg ville ikke vært foruten noen av disse dagene. Likevel er min opplevelse at barna koser seg også med aktiviteter som ikke innebærer inngangspenger i en slags park.

Å gå i Badelandet er utrolig kjekt men det byr også på endel venting og begrensninger. Minstegutt ble flere ganger lei seg for at han ikke var 1.20 cm og måtte stå over alle bade sklier. Han fikk derfor en blandet opplevelse av Badelandet, noe jeg som mamma forstår veldig godt! Det er som å være i en godteributikk men uten å få lov å prøve noe. Det er vanskelig å få beskjeden om at en er for liten gang på gang.

Jeg tror Felix vil huske alle timene vi har badet i vannet ved hytten bedre enn noe annet. I vannet har han sluppet å vente. Han har ikke blitt fortalt at hans høyde er for lav eller at han er for liten. Han har fått hoppet, ledd og badet så lenge han har ønsket. Han har kjent på mestring og han har kjent på utvikling. Han har kjent at han er bra nok som han er selv om det er 1 meter og 13 cm.

Slike erfaringer gjør jeg meg oftere og oftere. Det slår meg mer og mer at barn er lite kravstore og at det gjerne er oss voksne som tror på forhånd at fornøyelsesparker er første valget til ungene. I dag tror jeg minstegutt hadde valgt bading i vannet her ved hytten fremfor Badelandet.

Denne sommeren har hatt fantastisk vær! Det har gjort til at vi har kunnet bade ute hver eneste dag og det har mye å si. Jeg vil likevel påstå at jeg tror at ungene vil huske alle timene vi har badet sammen i vannet veldig godt, kanskje mer en den ene dagen i Badeland. Jeg tror de vil huske at vi dykket, mestringen over å hoppe fra stupebrettet, stolthetsfølelsen over å svømme til den andre siden av vannet og bade i regn mer en bassenget i Badelandet. Jeg vet at de kommer til å huske at besteforeldre også badet sammen men dem og skummet seg inn i hvit såpe som var kjempe morsomt. Sommerminner jeg unner mine unger å ha, som jeg håper de husker for alltid.

I denne sammenheng har jeg lyst å tipse dere om aktiviteter som mine barn har satt stor pris på i sommer som ikke koster noe:

 • Bade i naturen
  Det er gratis, det har ingen ventekø eller høydekrav. Hopp i vannet eller sjøen sammen med barna og du får minner for livet!
 • Besøke venner
  Dersom du befinner deg på Sørlandet er det garantert andre jærbuer som en muligens kan besøke? Mine barn har satt stor pris på å få leke med sine venner igjen når vi har tatt dagsturer.
 • Spille kort
  Dette har vært en stor hit i sommer. Minstegutt har endelig lært seg å spille Fisken uten hjelp fra andre. Selv sier Felix at det å spille fisken er det kjekkeste han vet om i hele verden.
 • Hoppe på trampolinen
  Vi har trampoline hjemme også men som det meste annet hjemme tar en seg ikke samme tid eller gjør aktiviteten med sammen innlevelse som på ferie. Hjemme har vi voksne helt andre gjøremål som må prioriteres og det er derfor en glede å kunne bruke mye tid sammen med barna på ferie. Ungene setter stor pris på å bli hoppet opp av oss voksne.
 • Kjøre båt
  Om en er heldig å har tilgang til en båt er det nesten ikke begrensninger for hva en kan finne på. Kjøre tur, kjøre for å bade fra båten, kjøre for piknik, fiske eller gjøre ulike vann aktiviteter etter båten.
 • Gå turer
  La barna bestemme hvor og gjør turen litt spennende med sekk på ryggen. Slår alltid an!
 • Klatre på fjellet
  Det er ofte spennende og gir mange muligheter for mestring ved at ungene behersker å klatre opp på utfordrende steiner o.l. Husk å ha med noe godt til toppen!
 • Plukke bær
  Mye blåbær og bringebær i hvert fall her oppe denne sommeren.
 • Pusle sammen
  Dette har vi gjort mye. Å pusle sammen er veldig kjekt.
 • Lage mat sammen
  Ungene liker godt å delta er min erfaring. Å kutte opp mat, dekke bord eller bake ut en gjærdeig. Ingen begrensninger.
 • Arbeide
  Jeg tror ikke barn har vondt av å bidra til å gjøre litt. Her om dagen var Felix med farfaren sin for å kviste greiner. Felix syns det var så kjekt at han frivillig var med dagen etterpå også.
 • Sove i telt
  Dette har vi enda ikke fått gjort men det står høyt på ønskelisten til minstemann. Teltet har stått oppe i flere dager men i følge mini er det ikke godt nok å sove med mamma eller pappa. Han vil helst at det skal være et annet barn med i teltet og storesøster Lykke har ikke lyst. Søskenkjærlighet ♥

Til eldre jeg blir ser jeg mer og mer viktigheten av å være sammen og da betyr det svært lite hva vi gjør og hvor vi er. Vi kommer helt klart til å oppsøke familieparker igjen, det er tross alt veldig gøy. Jeg erfarer bare mer og mer at unger har det også veldig kjekt uten at det må skje noe hele tiden. At en står opp og lar barna være barn.

Dersom du likevel sitter å planlegger en utflukt i nærmeste fremtid kan jeg varmt anbefale å oppsøke en klatrepark fremfor noe annet. Jeg lager klart et innlegg som kommer i morgen. Der skal vi garantert igjen!

Ha en fin tirsdag i regnet, jeg skal innrømme at det føles godt med regn nå.

Beate

Blogglistenhits

 

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.