Skip to content

Husbygging: Belysning

Posted in Husbygging, and Interiør

Belysning i et hus er langt mer viktig enn hva jeg var klar over da vi startet vår hus bygging prosess. Tidlig i prosessen fikk vi sammen med elektriker tegnet opp en lys plan og jeg syns den vi fikk som et første utkast såg helt normal ut. Det var tegnet inn et haug av spotter i tak symmetrisk og på rekker slik det ofte er i eneboliger.

Jeg har undervegs i husbygging prosessen sperret med interiørkonsulent Bente fra Cave&Cube og tok henne med i denne prosessen. Det er godt å ha noen å tenke høyt sammen med og ikke minst noen som kan faget sitt. Det som også er en stor fordel er at en interiørkonsulent vil kunne legge frem at det finnes alternativer til alt som er standard uten at en selv må bruke mye tid og krefter på å finne frem i en jungel av valgmuligheter. Er det noe jeg har lært i denne husbygging prosessen så må det være at det finnes ingen begrensninger  – kun et hav av muligheter og det innen alt!

Jeg hadde et møte med Bente ang belysning i vårt hus og det er nok det mest nyttige møte jeg har hatt i denne prosessen. Hun fikk meg til å tenke nytt, se på andre muligheter og foreslo å bruke alt annet enn spotter. Vi gjorder derfor om på hele planen og hadde nytt møte med elektriker som var svært skeptisk i starten, mye på grunn av det er helt nytt å tenke slik i bolig. Når elektriker fikk tenkt over forslaget var han svært positiv til dette og syns det er tøft at vi går utenfor normalen.

Så i stedet for spotter i tak går vi for innfelte ipas lamper i ulike størrelser. De er tegnet inn i taket helt usymmetrisk og i 4 ulike størrelser. Lampen ser slik ut:

Siden dette er lamper som er helt nytt for bolig finnes det ingen gode inspo bilder som jeg kan vise til. Fant likevel dette bilde på nett:

Dette er alle ipas lamper i både sirkel og kvadratisk form. Vi skal ha sirkel. Desse lampene kan gi svært mye lys eller en kan dempe dem helt ned slik at de gir et veldig rolig og behagelig lys. Jeg har tidligere visst dere hullene i taket fra huset, det ser slik ut:

Dette blir så bra og jeg er så glad for at jeg valgte å ta Bente med i denne prosessen! Videre har jeg forstått hvor viktig lamper er både som lys men ikke minst som et møbel og som en del av interiøret. Bente har vært med å bestemt at vi skal ha to punkt på veggen for vegglamper og det er jeg kjempe fornøyd med at vi gikk for. Lampene vi skal ha på veggen ser slik ut og kommer til å gi en helt fantastisk stemning i stuen:

Lampene heter Foscarini Gregg og skal henge på veggen. Bildene over er ment som illustrering da det ikke var gode bilder av vegg lampen.

På kjøkken har vi 2 punkt i taket over kjøkken øy og 1 punkt over spisebordet som ligger i samme rom. Her syns jeg det var vanskelig å velge lampe med tanke på at jeg vil de skal bli en helhet sammen. Over spisebordet falt jeg helt for en nydelig Muuto Ambit lampe i fargen rosa:

Enkelt, matt og nydelig. For kjøkken øyen var jeg nødt for å sperre litt med interiør konsulent Bente og er så glad for hennes gode hjelp. Hennes anbefaling til kjøkken øyen er lampe fra samme merke men i annen model og ikke minst i annen farge som bryter men funker utmerket med den rosa:

Først veldig skeptisk til fargen men den har vokst litt på meg og jeg forstår hva Bente sikter til når hun sier at dette vil gjøre at lampen over spisebordet får sin plass mer. Så godt å ha en å tenke høyt sammen med!

Ellers i huset har jeg valgt norsk design til soverommet vårt og falt for denne umiddelbart når jeg såg den i et bolig blad:

Så fin, enkelt og delikat! Fra merke Northern.

Lampene som har vært bestemt lengst av alt er likevel lampene til hallen vår. De ble bestemt for nesten 1 år siden. Hallen vår er stor og svært høyt under taket. Jeg fant ingen enkelt lampe som var stor nok for hallen, det ville dessverre sett veldig stusselig ut med en liten lampe i et så stort rom. Løsningen min ble derfor å kombinere flere lamper sammen slik de henger i en usymmetrisk klyse og danner en stor lampe. Vi skal derfor ha 5 lamper i forskjellige størrelser og lampene skal henge i ulike høyder. Lampen heter Secto og vi skal ha den i fargen sort. Vi skal ha 1 stor lampe, 1 mellomstor og 3 små lamper. Lampen ser slik ut:

Jeg er veldig fornøyd med at vi (jeg) har brukt såpass mye tid på dette med belysning og jeg er ikke i tvil om at jeg vil være veldig fornøyd når huset skal tas i bruk. Jeg hadde ikke sett for meg at belysning var så viktig som det faktisk var men dette er min erfaring. Mitt råd dersom du skal bygge hus en gang: Bruk god tid på belysning og be gjerne om hjelp fra fagfolk om du syns dette er et vanskelig felt.

Håper dette var et kjekt innlegg å lese/se. Jeg vet dere ønsker enda hyppigere innlegg fra huset og det skal dere få. Saken er den at det er noe vanskelig å få gode bilder i denne mørke årstiden vi er midt inni og det er ikke enorme endringer uke for uke enda. Men jeg lover å snart ta med kamera ned for å knipse nye status bilder til dere. Jeg forsøker å legge ut litt filmer på instastory  – følg meg gjerne der for mer oppdatering fra huset. Heter Beate Nilsen Lode der og.

Lag deg en fin onsdag. Bestem deg for å gjøre det du kan for at det skal bli en god dag ♥

Beate

 

 

2 Comments

 1. Randi Skumsvoll
  Randi Skumsvoll

  Så sant at belysning er viktig og vanskelig å se for seg.Tror dette blir veldig bra🤩

  16. januar 2019
  |Reply
  • Så kjekk tilbakemelding Randi! Kjekt du følger med. Håper du har det bra oppe i nord 🙂 Klem

   17. januar 2019
   |Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.