Skip to content

Om du ikke har noe positivt å si..

Posted in Tanker og meninger

… så la vær å si det. Det er det mine unger svarer når jeg starter den setningen. Mine unger er nok allerede lei av å høre meg gjenta den setningen men jeg skal fortsette å si det så lenge det er behov for det. Om jeg fortsatt må si det når ungene er godt voksne så er det min jobb som mor.

Fine og positive ord er alltid velkomment. Men å måtte påpeke at noe ikke er så fint, ser teit ut eller var stygt – ja det er rett å slett ikke noe jeg vil at ungene mine skal lære at er greit. Det er jo særlig søskenkjærligheten som tar kaka, de kan være verdens beste venner og veldig uvenner. Ikke ulikt alle andre søskenpar. Men de skal i hvert fall få servert hjemme at om du ikke har noe positivt å si så får du holde det for deg sjøl!

Hvorfor? Først og fremst har jeg som mor lyst at ungene skal være greie med hverandre og erfare at det er fint når motparten sier fine ting til deg. Men jeg tror nok aller mest det handler om det store bilde. Lære dem at stygge ord gjør vondt og kan såre. Stygge ord er mobbing og at det er uakseptabelt.

Så kommer dette med ærlighet inn. Lykke som snart er 9 år kan syns det er vanskelig å si at buksa min var fin dersom hun syns det var absolutt ikke fin. Da har hun spurt meg om hun skal lyge for å gjøre meg glad?

Da lærer jeg henne at du skal ikke lyge fordi hun ikke trenger å si noe i det hele tatt. Trenger ikke påpeke noe, kan ta i mot tanken inni seg og holde den for seg selv. Visst jeg derimot spør henne om buksa var fin skal hun lære seg å svare på en fin måte. At hun f.eks kan si: «Buksen var ikke helt min smak, det var mer en voksen bukse».

Dette er enkle selvsagte ting men dersom vi ikke setter ord på dette og forklarer barna våre dette, hvordan skal de lære dette på egenhånd? Hvordan skal vi klare å bekjempe all mobbing, utestengelse og netthat dersom vi ikke starer i det små. I hjemmet.

Om Felix er 5 år eller 45 år, kommer jeg fremdeles til å gjenta: Om du ikke har noe positivt å si så la vær å si det. Vi trenger å bli flinkere å skryte av hverandre. Si at vi er glad i hverandre og at det er kjekt å se hverandre igjen. Vi må bli flinkere til å sette ord på alt det positive og alt det som er bra kontra påpeke det som er dårlig eller negativt.

SÅ til deg som har lest dette innlegget nå og som har kommet helt ned til disse linjene: jeg har en sterkt oppfordring til deg! I dag skal du uoppfordret si noe positivt til et annet menneske uten at det er forventet. Spre godhet i form av et smil eller en klem. Jeg ønsker deg en strålende fin tirsdag ♥

Beate

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.